اطلاعات ضروری موتور

اطلاعاتی که در مورد موتورسیکلت حتما باید بدانید!

شما چه اندازه با مشخصات فنی موتورسیکلت ها اشنایی دارید؟
شاید این کلمات برای شما آشنا باشند! موتور های دو زمانه و چهار زمانه، چهار سوپاپ، تک سیلندر، گشتاور نیوتون در دور در دقیقه، SOHC و …

بیشتر بخوانید: اطلاعاتی که دانستن آنها برای هر موتورسواری لازم است

برای افراد علاقمند و یا خریداران موتورسیکلت این کلمات بسیار مهم هستند و هنگام خرید موتور اولین چیزی که به ذهن هر خریدار موتورسیکلت می رسد اطلاعات کامل در مورد موارد بالاست ما در این مقاله قصد داریم شما را با این اصطلاحات و اهمیت آنها در خرید یک موتورسیکلت اشنا کنیم.
با ما همراه باشید.
هر موتورسیکلت یک کاتالوگ در مورد مشخصات فنی دارد که تمام اطلاعات در آن درج شده و افراد با توجه به آن میتوانند برای خرید موتورسیکلت مناسب خود تصمیم بگیرند.
اولین و مهمترین مشخصه برای انتخاب موتورسیکلت، موتور آن است در ادامه چند مورد از خصوصیاتی که باید در مورد موتور بدانیم توضیح داده می شود:

حجم موتور:

هر موتور دارای یک یا چند سیلندر است و حجم موتور ارتباط مستقیمی با حجم سیلندر دارد، هر سیلندر قطر معینی دارد که درون آن مقدار معینی اکسیژن و سوخت وارد می شود و بعد از واکنش انرژی حرکت موتور را تامین میکند.
مقدار فضایی که درون این سیلندرها وجود دارد حجم سیلندر است. به زبان ساده وقتی میگویند حجم موتور یک موتورسیکلت 134 سی سی است یعنی اگر درون فضای سیلندر آن سوخت بریزیم 0.134 لیتر سوخت در آن جای میگیرد.( هر یک لیتر 1000 سی سی است) بنابراین هرچه میزان حجم موتور بالاتر باشد قدرت سوخت گیری بیشتر و در نتیجه قدرت موتور بیشتر خواهد بود.

نوع موتور :

 سیلندر:
قسمت استوانه ای شکل موتور است که از دو طرف باز است و قطعه دیگری به نام پیستون در آن قرار گرفته است.
موتور سیکلت ها از یک تا 6 سیلندر متفاوت هستند هرچه تعداد سیلندرها بیشتر باشد قدرت موتور هم بالا تر می رود . البته با پیشرفت تکنولوژی مهندسان توانستند از موتورهای دو یا چهار سیلندر همان توان شش سیلندر را بگیرند و به این ترتیب در هزینه های موتورهای شش سیلندر صرفه جویی کنند.

 چند زمانه بودن موتور:
موتورها عمدتا 2 یا 4 زمانه هستند.
موتور دو زمانه یا پیستونی نوعی موتور حرارتی است که با استفاده از پیستون فشار را به حرکت دایره ای تبدیل میکند. در این نوع موتورها دومرحله احتراق و تخلیه صورت میگیرد. و عملکرد آن ابتدایی و ساده است. این موتورها با کمک بنزین و روغن مخصوص بخود کار میکنند.
موتورهای چهار زمانه درون سوز و پیچیده هستند. این دسته در 4 مرحله کار میکنند:
 ورود سوخت و هوا
 کمپرس یا فشار
 قدرت
 خروج دود

هر کدام از این نوع ویژگی و مزایای خود را دارد از جمله تفاوت های این دو نوع با هم میتوان به موارد زیر اشاره کرد.

 تعادل بهتر دو زمانه ها نسبت به موتورهای چهارزمانه
 قطعات و تجهیزات بهتر موتورهای چهار زمانه
 سیستم خروجی پیشرفته تر موتورهای چهار زمانه
 شتاب بیشتر موتورهای دو زمانه
و ..

 سوپاپ:

سوپاپ یا دریچه یکی از اجزا موتور است که روی سرسیلندر قرار می‌گیرد و ورود مخلوط هوا – سوخت و خروج دود را کنترل می‌کند هرچه تعداد سوپاپ ها بیشتر باشد توانایی سیستم برای کنترل ورودی و خروجی هوا و سوخت بیشتر است.

حداکثر قدرت و حداکثر گشتاور :

گشتاور مقدار نیرویی است که به جسم وارد میکنیم تا دچار گردش بشود.
وقتی می گوییم گشتاور موتور 10 نیوتون متر در 7000 دور در دقیقه است یعنی حداکثر شتاب این موتور برای رسیدن از سرعت 0 به 100کیلومتر در ساعت در دور موتور 7000 مقدار 10 نیوتون بر متر می باشد.

قدرت موتور نرخ انجام کار میباشد که بر اساس اسب بخار محاسبه میشود. یك اسب بخار برابر است با ۷۴۶ وات یا 0.746 کیلووات است.
وقتی می گوییم موتوری 9 کیلووات یا 13 اسب بخار در 9000 دور در دقیقه قدرت دارد یعنی با افزایش دور موتور از صفر تا 9000 ، قدرت موتور افزایش پیدا میکند و بعد از آن هرچقدر دور موتور بالا برود افزایش قدرت نخواهیم داشت.

سیستم سوخت رسانی :

سیستم های سوخت رسانی یا کاربراتوری هستند یا انژکتوری
در سیستم های کاربراتوری از کاربراتور استفاده میشود که وظیفه آن تهیه مخلوط مناسبی از اکسیژن و سوخت است.
این سیستم ها قدیمی تر هستند و یکی از عوامل الودگی هوا به شمار می روند.
در سیستم های انژکتوری سوخت توسط یک پمپ مکانیکی یا برقی با فشار به داخل لوله‌های سوخت رسانی و ریل سوخت وارد می‌شود و از طریق انژکتورها که در واقع نوعی شیر محسوب می‌شوند به پشت سوپاپ هوا یا درون سیلندر به صورت پودر شده پاشیده می‌شود و به این ترتیب مخلوطی از هوا و سوخت برای احتراق در موتور و تولید انرژی بدست می‌آید. (ویکیپدیا)

کنترل سوخت :

کنترل سوخت در موتورسیکلت ها به دو روش SOHC و DOHC انجام میگیرد.
SOHC : موتوری که از یک میل سوپاپ برای ورود و خروج هوا و گاز استفاده می کند و دارای 2 سوپاپ برای هر سیلندر است.
DOHC : موتوری که از دو میل سوپاپ، یکی برای سوپاپ های ورودی هوا و دیگری برای سوپاپ های خروجی گاز بهره می برد، معمولا دارای تکنولوژی Multi Valve چند سوپاپ در هر سیلندر هستند.
به آن ها موتور های Twin-cam نیز می گویند، به همین دلیل نسبت به موتور های SOHC قدرت بیشتری دارند.

مواردی که بیان شد الزاماتی است که هر خریداری و علاقمند به موتور سیکلت باید بداند.

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

× ارتباط با شما